Hajtástechnikai tesztautomata illesztése meglévő nemszabványos felépítésű tesztberendezésekhez és hajtástechnikai topológia keresése adott keresési feltételek alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai világban a legtöbb termék automatizált gyárakban készül. A munkadarabokat robotkarok emelik, futószalagok továbbítják a munkaállomások között, ezeket pedig elektromos motorok mozgatják. A motorokat és a hozzájuk tartozó vezérlő eszközöket a gyárba kerülésük előtt le kell tesztelni, hiszen a meghibásodásuk hatalmas anyagi károkat okozhat.

A hajtásláncok tesztelését laborkörülmények között végzik, szimulálva a gyári környezetet. Ez azt jelenti, hogy sok eszközt kell egyszerre használni, mindig más és más konfigurációban. Ezeket a tesztelési konfigurációkat nem mindig egyszerű összeállítani, és egyáltalán nem biztos, hogy a kitalált konfiguráció megvalósítható az adott labor eszközkészletéből. A hajtás tesztelőjének minden teszt előtt meg kell néznie, hogy az adott konfiguráció hogyan és hol valósítható meg, majd bekapcsolnia a kiválasztott eszközöket. Ezután tesztelhet manuálisan, vagy futtathat automatizált tesztesetet.

Munkámban a tesztelés előtti fázist rövidítettem le: a tesztelőnek csak meg kell adnia, hogy milyen eszközökkel szeretne dolgozni, majd el is kezdheti futtatni az automata tesztet. Ehhez készítettem egy felületet, amin le lehet írni egy labor eszközeit és megadni a konfigurációban szereplő elemeket is. Ezután a programom megkeresi a kért konfigurációban szereplő eszközöket és a bekapcsolásukhoz szükséges egyéb információkat is, a tesztautomata pedig megkapja ezeket az adatokat, és a teszt futtatása előtt bekapcsolja és beállítja a szükséges eszközöket.

Ez a rendszer lerövidíti a konfigurációk megtalálását, ráadásul segítségével akár több labor eszközei között is lehet keresni. Mivel ez a feladat nem tartozik szorosan a teszteléshez, az elkészített kereső valószínűleg a tesztmenedzsment-rendszer része lesz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.