Hajtásvezérlés PLC-vel

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A modern ipari megoldások körében szinte nincs olyan terület, ahol ne alkalmaznának valamilyen gyártás automatizálási módszert. Erre a gyártás automatizálásra kínálnak egyszerű, gyors és megbízható megoldást a Siemens által gyártott programozható logikai vezérlők (PLC-k). Ezek manapság már nem csak a hagyományos digitális és analóg jelek kezelésére használhatók, hanem felettébb komplex, intelligens perifériákat alkalmazó rendszerek vezérlését is kiválóan meg tudják oldani.

A perifériák közé sorolhatók az ipar egyik legszélesebb körében használatos hajtások, amiket frekvenciaváltók segítségével lehet hatékonyan vezérelni. Ezen eszközök használatával könnyedén valósíthatunk meg feladatokat az anyagmozgatásban vagy a különféle gyártóberendezések működtetésében. A legtöbb ipari alkalmazás a frekvenciaváltóknak csak a legszükségesebb alapvető funkcióit alkalmazza, mint például a motor elindítása, működési frekvenciájának meghatározása (szükség esetén változtatása) és leállítása, pedig az általuk elérhető megoldások ezeken felül is számos funkciót biztosítanak.

Rendkívül fontos szerepe van az ipari megoldásokban a terepi buszrendszerek alkalmazásának. Talán már évek óta a legelterjedtebb buszrendszernek a Profibus számít, de emellett meg kell említeni az egyre szélesebb alkalmazási körben teret nyerő Profinetet is, amely még gyorsabb adatátvitelt és a terepi szinttől a felügyeleti szintig terjedő egységes Ethernet hálózatot kínál. Ezen buszrendszerek alkalmazásával tartják a kapcsolatot a központi vezérlők a perifériákkal vagy épp a HMI egységekkel, melyek rendszerbe történő bevonásával könnyen átlátható, egyszerű felügyeletet és működésbe való beavatkozást tehetünk lehetővé.

A dolgozatomban az előbbiekben említett eszközök mind bemutatásra kerülnek, illetve ezek felhasználásával egy gyakorlati példát is szemléltetek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.