Hálózat és szolgáltatásmenedzsment támogatása a GTP CDR-ek analízisén keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatomban a mobilhálózattal járó hálózat és szolgáltatásmenedzsment támogatásának lehetőségeit írtam le. Ehhez a GTP protokollt és a belőlük készült rekordokat választottam kiindulásnak. Sorrendben bemutatom a megértéhez szükséges UMTS és az LTE hálózat ismereteket, magát a GTP protokoll fajtáit és jellemzőit, valamint az üzenetek feldolgozásának menetét. Bemutatom a GTP CDR-eket, a hozzáférést biztosító szoftvert és a GTP lekérdezés folyamatát.

A hálózat menedzseléséhez szükséges a feldolgozott adatok értelmezése, elemzése. Ehhez érdemes alaposan megismerni a rekordot készítő szoftvert, az SGA-Assemblert, a dolgozat részeként ehhez is készítettem a működés megértését segítő dokumentációt. A tipikus rekordok bemutatásán belül sorra kerülnek a leggyakoribb, „normal” rekordokon kívül a hibás rekordok is, melyekből kiemeltem a „timed out” tranzakciókat, azok kiemelt fontossága miatt.

A forgalomi adatok elemzéséből és mérésük során gyűjtött tapasztalatokkal és következtetésekkel zárom le a témát, amihez a dolgozat végi összegzésben továbblépési elképzeléseket is felvázolok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.