Hálózat és szolgáltatásmenedzsment támogatása az S1AP CDR-ek analízisén keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az LTE maghálózatában (EPC – Evolved Packet Core) megjelenő vezérlési forgalom analízisével lehetővé válik a hatékony hálózat- és szolgáltatás-menedzsment. A forgalom vezérlés számos folyamata (többek között a mobilitás-vezérlés, kontextus-karbantartás) a maghálózati szegmensben zajlik. Az ezzel kapcsolatos jelzésváltások a hozzáférési hálózathoz legközelebb az eNodeB és az MME (Mobility Management Entity) hálózati komponensek között jelennek meg.

Ezen az S1-MME interfészen S1-Application Protokoll-ba ágyazva zajlanak a folyamatok. A feladatom az volt, hogy az AITIA International Zrt. által fejlesztett és támogatott SGA-7N jelzéshálózat-monitorozó rendszer CDR (Call Detail Record) összeállító és megjelenítő funkciójának segítségével tipikus hálózat- és szolgáltatás vizsgálati módszereket dolgozzak ki.

Az ehhez szükséges LTE hálózatbeli tudás megszerzése és az SGA-7N szoftver-komponenseinek megismerése után méréseket végeztem, melyeket egyedi CDR-ekre vonatkoztatva vizsgáltam. Dokumentáltam tipikus munkafolyamatokat, majd ezen ismeretek után részt vettem hibák detektálásában és javításában. Azokra a tapasztalatokra alapozva, melyeket a tipikus munkafolyamatok végzése során szereztem, fő feladatnak az itt lévő operátori munkát elősegítő adatfeldolgozó scriptek és programok írására koncentráltam. Végül a titkosítás feloldásra készült szoftver funkcionális- és teljesítménytesztelését végeztem el, majd a kiértékelés során az elért eredmények mellett felvázoltam a továbblépési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.