Hálózatbarát feszültséginverteres hajtás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Veszprémi Károly
Villamos Energetika Tanszék

Hálózatbarát feszültséginverteres hajtás

A dolgozat célja (három részben) eljutni egy korszerű hálózatbarát feszültséginverteres hajtással ellátott gépcsoportig. Először, megismerkedni a frekvenciaváltókkal általában, majd ezek után megtervezni, összeépíteni, és a harmadik részben működés közben vizsgálni, egy hálózatbarát tápláló-visszatápláló feszültséginverteres hajtás rendszert.

Az első részben röviden leírom a frekvenciaváltók működésének alapjait, legfontosabb tulajdonságait, előnyeit. Részletesebben kitérek, a feszültséginverteres frekvenciaváltókra. Leírom azok felépítését, működését, tulajdonságait. Ezek után összevetem, (kiemelten a hálózatbarátság szempontjából) a hagyományos rendszert és a közbenső egyenáramú körbe/körből impulzus szélesség moduláció elvén energiát tápláló/visszatápláló hálózatbarát rendszert.

A második részben leírom az adott rendszer megtervezését. Ezután kitérek annak felépítésére, elemeire, méretezésére. Így a rendszer összeépítésre és beüzemelésre is kerül.

A harmadik részben az alapvető felparaméterezés, és beállítások után eljutunk a rendszer finomhangolásáig, melynek célja a különböző beállítások esetén vizsgálni a rendszer működését. Például meddőkompenzálás és zárt hurkú vezérlés, beállítások után áram és feszültség jelalakok felvétele, felharmonikus tartalom mérése.

A dolgozat tartalmazza az elméleti hátteret. Az összeállított berendezéscsoport a mérések segítségével a működő rendszert teszi vizsgálhatóvá. A létrejött rendszer így, egy kis teljesítményszinten működő, az iparban terjedő korszerű hálózatbarát feszültséginverteres hajtás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.