Hálózati adatgyűjtő MMI interfész kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszéken évek óta folyik mérésadatgyűjtő és monitoring rendszerek fejlesztése. Ezen fejlesztések során többek között megvalósításra került egy olyan kompakt és sokoldalúan használható termék, mely alkalmas néhány bemeneti analóg jel fogadására, mérésadat gyűjtési feladatok ellátására, illetve komplex, nagyméretű rendszerek kialakítását teszi lehetővé. Ez az eszköz a Smart Network Calculator 42 röviden SNC-42.

Az SNC-42 sokrétű funkciókat biztosít ipari adatgyűjtési feladatok ellátására. A készülék elsősorban egy általános célú 8 csatornás hálózati adatgyűjtő, de emellett lehetővé teszi 3 darab soros vonali Datarec berendezés illesztését Ethernet hálózatra. Az eszközök távfelügyelete is lehetséges a beágyazott HTTP szervernek köszönhetően mely lehetővé teszi a mért adatok megjelenítését és a készülék paramétereinek módosítását bármilyen Web böngészővel rendelkező számítógép számára. A készülék e funkciói mellett az előlapi ember gép kezelőfelület segítségével lehetővé teszi a technológiai folyamatokhoz közel tartózkodó személyzet számára a folyamatok felügyeletét.

Az eszköz kommunikációs képességei lehetővé teszik az eszköz széleskörű használhatóságát, de más gyártók által szállított eszközökhöz való kapcsolódását megnehezíti, hogy az implementált megoldások nem szabványosak. Egy másik hátránya, hogy az adatok eléréséhez egy FTP szerverhez kell kapcsolódni, ami az értékek késleltetett elérését teszi csak lehetővé. Ezen okokból szükségessé vált a készülék kommunikációs képességeinek bővítése egy az iparban is széleskörűen használt protokollal, mely lehetővé teszi a készülék adatainak közvetlen elérését is.. A követelmények alapján a választás a Modbus TCP protokollra esett. A fejlesztéseim során implementálásra került az SNC-42 készülékbe a Modbus TCP protokoll, melynek segítségével már egyszerűen integrálható, akár más gyártók által szállított rendszerekbe is.

A dolgozatom első felében ismertetem az SNC-42 hálózati adatgyűjtő felépítését mind hardver és szoftver szempontból. A Modbus TCP protokoll választásának indoklása után részletesen ismertetem a protokoll felépítését és jellemzőit, majd bemutatom az SNC távfelügyelet szempontjából lényeges adatstruktúráit. A továbbiakban bemutatom a megvalósított Modbus szerver felépítését, használatát. Végül a dolgozat befejezéseként kitérek a szerver továbbfejlesztési lehetőségeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.