Hálózati alkalmazások alternatív biztonsági megoldásai

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A feladatom lényege az volt, hogy felhívjam a figyelmet a hálózati végpontok operációs rendszerének és alkalmazásainak sérülékenységét kihasználó támadások veszélyére, majd bemutassam és vizsgáljam a különböző alternatív biztonsági megoldásokat, amik az ilyen fajta támadások megfékezésében segítenek. Ezen lehetőségek közül az alkalmazások fehérlistás szűrésére (application whitelisting) fordítottam a legnagyobb figyelmet, de foglalkoztam a frissítés-kezeléssel, és a külső eszközök használatának szabályozásával. Ezeken felül megemlítettem több, gyakran használt eljárást is.

Az elkészített mérési környezetben elvégeztem a módszerek hatékonyságának vizsgálatát, az általam tervezett ellenőrző feladatokat felhasználásával. Két különböző biztonsági rendszerrel is megoldottam a feladatokat, és arra a következtetésre jutottam, hogy a két rendszer közül a Lumension cég terméke használhatóbb, a három bemutatott konfiguráció-menedzsment technika alkalmazására.

A hipotézis, miszerint az alternatív biztonsági megoldásokra szükség van, a vizsgálatok során beigazolódott. Az említett rendszerek felhasználásával jelentősen növelhető a hálózati végpontok biztonsága.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.