Hálózati dióda tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Holczer Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A számítógépes hálózatok világában manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra, hiszen az információ értéke nagy, senki nem szeretné a titkos, esetleg szabadalmaztatott technológiái adatait kiszivárogtatni a nagyvilág felé. Ezeket a fontos információkat általában a belső hálózaton tárolják, amit maximális védelemmel szeretnének ellátni. Az adatszivárgás elkerülésének egyik lehetséges megoldása a hálózati dióda használata. A hálózati dióda egy olyan, a számítógépes világban használt eszköz, mely az egyik irányba engedi, a másik irányba pedig meggátolja az adatáramlást. Így a védett belső hálózatunk adatot fogadhat a külvilágtól, de a külső hálózat irányába küldeni nem tud.

A számítógépes eszközök piacán kapható már ilyen késztermék, viszont az ára irreálisan magas. A feladatom az volt, hogy olcsóbb eszközökből egy ilyen hálózati diódát elkészítsek, eszközillesztő szoftvereket írjak hozzájuk, majd az elkészült dióda sebességét és megbízhatóságát teszteljem.

Az egyirányú kommunikációért maga a hardver felel: két Raspberry PI típusú mini számítógép van összekötve egy optikai csatolóval. A két számítógép a hálózatot két részre osztja: a küldő és a fogadó oldalra, ahol a küldő oldali számítógép adatot fogad a külvilágtól, majd továbbítja az optikai csatolón keresztül a másik Raspberrynek, aki a fogadott adatot a védett hálózatrészben a címzett felé irányítja tovább. Az optikai csatoló fizikai tulajdonságainak köszönhetően a visszairányú adatküldés lehetetlen.

Az elkészült hálózati dióda képes nagy megbízhatósággal adatot továbbítani a küldő hálózatrészből a fogadó oldalra, és teljes biztonságot nyújt az adatszivárgás ellen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.