Hálózati információkat figyelembe vevő VM elhelyezési módszer megvalósítása OpenStack rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A jelenleg fejlesztés alatt álló 5G rendszerek próbálnak minél kisebb késleltetést nyújtani a végfelhasználónak.

Ahhoz, hogy minden felhasználónak alacsony késleltetést lehessen nyújtani, szükség van arra, hogy az őket kiszolgáló szolgáltatásokat dinamikusan tudjuk elhelyezni a rendszerben.

Ezzel egyidőben egyre terjed a hálózati elemek virtualizációja is, mely sokkal rugalmasabbá teszi a nyújtható szolgáltatásokat. Azonban a virtualizáció problémákat is bevezet a rendszerbe, a kihasználtság nehezen kiszámítható, a rendszer folyamatosan változik, a szolgáltatásoknak nincs fix helye a rendszerben.

Először bemutatom az új koncepciókat, melyek szükségesek egy gyorsan változó hálózat kezeléséhez, majd végigjárom az OpenStack komponenseit, különös tekintettel a VM elhelyezési lehetőségekre, végül megvizsgálom, hogyan lehet azokat módosítani és tesztelni.

Célom, hogy megmutassam, hogyan lehet az OpenStack rendszert felkészíteni késleltetés és sávszélesség információk feldolgozására új VM létrehozásakor, és megvizsgálni, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre a rendszer ilyen tulajdonságainak felderítésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.