Hálózati infrastruktúra tervezést segítő szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A 21. század kezdetén rohamosan elkezdtek növekedni azoknak a technikai eszközöknek a száma, amelyek képesek valamely vezeték-nélküli hálózathoz kapcsolódni annak érdekében, hogy elérjék a világhálót. Ehhez azonban a környezetükben el kell helyezni olyan hozzáférési pontokat, amelyekhez csatlakozva ezt meg tudják tenni. A hozzáférési pontok megfelelő kiépítéséhez, hogy minden eszköz a lehető legnagyobb százalékban tudjon kapcsolódni hozzájuk, szükséges ismerni meddig képesek ellátni és milyen erőséggel.

Hálózati infrastruktúrákat azóta terveznek, amióta a hálózatok megjelentek a mindennapi életünkben. Kezdetben csak vezetékes, manapság már a vezeték-nélküli esetben is. Apróbb hálózatok tervezéséhez a papír-ceruza kombináció teljesen megfelelően működik, azonban a nagyobbak esetén szükséges valamiféle digitális tervezés is. Számos olyan alkalmazás van, amely csak a papírt próbálja leváltani, de olyan is, amely automatikusan felderíti nekünk a hálózatot és felépíti vizuálisan azt.

Azonban ezek a tervező szoftverek nagy része a professzionális felhasználóknak nyújt elsősorban segítséget, a laikusoknak nem. Az emberek túlnyomó többsége csak azt szeretné megtudni, hova és mennyi vezeték-nélküli hozzáférési pontot kell elhelyezni a házában, hogy az összes szobában a leggyorsabban tudjon kapcsolódni a világhálóhoz. A létező szoftverek között nyilvánvalóan meg lehetne ezt valósítani, ugyanakkor az ingyenesek csak rajzolásra valóak, a fizetősek pedig az egyszeri felhasználásuk miatt nem éri meg az árukat.

A diplomatervem során egy olyan egyszerű alkalmazást fogok megvalósítani, amelyen keresztül a laikus felhasználó le tudja rajzolni a házának az alaprajzát, majd erre el tudja helyezni a hozzáférési pontokat úgy, hogy megfelelő visszajelzést kap a hatótávolságukon keresztül az internetelérés minőségére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.