Hálózati interfész modell alapú generálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Semeráth Oszkár
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A manapság széles körben elterjedt kiberfizikai rendszerek olyan hardverekkel és szoftverekkel rendelkező egységek, melyek segítségével az élet változatos területein oldhatók meg problémák, legyen szó akár önvezérelt járművekről, akár gyártósorokról. A modellalapú szoftvertervezés a számítástechnikán belül egy jól bevált szokás, amely magasabb produktivitást és jobb minőségű munkát eredményez.

A gyakorlatban jelenleg kevés olyan modellező eszköz érhető el, melynek segítségével állapotgépekkel is leírható kiberfizikai rendszereket kényelmesen tervezhetnénk. A komponensek egymással való kommunikációja, valamint hozzájuk tartozó interfészek leírása kényelmetlen.

Dolgozatom célja ezen probléma megoldása, egy létező, állapotgépeket leíró eszköz olyan szintű kibővítése, hogy az alkalmas legyen a komponensek összekötésére, és azok közti kommunikációra.

Elkészítettem egy modellezési módszert, amellyel egy kiberfizikai rendszerek állapot-gépes leírására alkalmas formalizmust adok meg. Továbbá a modellezési nyelvhez elkészítettem egy kódgenerátort, ami által futtatható Java nyelvű programkód generál-ható. A kódgenerátor működését egy esettanulmányon keresztül szemléltetem, majd ezt követően tesztekkel ellenőrzöm annak helyességét.

Az általam nyújtott megoldással kibővített modellező eszközzel és kódgenerátorral állapotgépekkel leírható, moduláris, könnyen módosítható kiberfizikai rendszer ter-vezhető. Ennek következményeként olyan részei is automatikusan generálhatók egy alkalmazásnak, amelyet eddig manuálisan kellett elvégezni. Az eszköz segítségével egyszerűen újra konfigurálható a rendszer és a karbantarthatóság is javul.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.