Hálózati kapu differenciál módusú vezetett zavar vizsgálata a 2-150 kHz tartományban az okos mérőkre kiterjedően

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjú György
Villamos Energetika Tanszék

Az okos fogyasztásmérés elterjedtsége a villamos energia területén igen változó képet mutat Európában. Míg egy-két országban a mérők már közel száz százaléka rendelkezik a szükséges tulajdonságokkal, máshol, például hazánkban, gyerekcipőben jár a technológia alkalmazása. Bár uniós direktíva írja elő a 80 %-os lefedettséget minden tagállamban 2020-as határidővel, azt nehéz megjósolni, mikor fog széleskörűen teret nyerni az intelligens eszközök alkalmazása. A terjedéssel párhuzamosan ugyanis folyamatosan derül fény az okos mérés korlátaira, gyenge pontjaira, a már működő rendszerekből származó tapasztalatoknak köszönhetően. Ezek lehetnek gazdaságossági valamint műszaki jellegűek.

Ez utóbbihoz tartozik az a tény, hogy maga a mérendő közeg, amelyre a mérő, mint elektronikus berendezés csatlakozik, rendkívül zajos. Ez nyilvánvalóan hibát okoz a mérésben, amelyet a megfelelő korlátok között kell tartani. Ennek két kulcsa van: a mérő zavartűrésének vizsgálata, valamint a fogyasztói hálózatra csatlakozó eszközök zavarkibocsájtásának szabályozása.

Ezekkel a problémákkal konkrét hibás mérési eredmények közelmúltbeli svédországi napvilágra kerüléséig nem foglalkoztak érdemben. A történtek hatására azonban szabványosítási folyamat indult, amelynek első eredménye az ebben az évben elkészült zavartűrési szintekre és vizsgáltra vonatkozó szabályozás.

A dokumentum megjelenésének idejében azonban már több millió telepített okos fogyasztásmérő működött, ezek üzemeltetői nyilván tudni akarják, hogy eszközeik teljesítik-e a szabvány kívánalmait. A magyarországi tesztüzemben részt vevő ELMŰ egyetemünket bízta meg ennek meghatározásával, amely munkában részt vehettem.

Dolgozatomban áttekintem a fogyasztói hálózaton előforduló zavarokat, csökkentésük módjait. Képet adok az okos mérés magyarországi helyzetéről, a jelenleg zajló folyamatokról. Ismertetem a hálózatra csatlakozó eszközök zavartűrési mérésnek szabványos irányelveit, végül az ELMŰ által rendelkezésre bocsájtott fogyasztásmérők vizsgálatának kivitelezését és a mérési eredményeket foglalom össze.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.