Hálózati katasztrófák kockázatának elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tapolcai János
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink technológiai fejlődésének oka és következménye is az információ és termékek gyors áramlása. Ennek az együttműködésnek előfeltétele a továbbító hálózatok létezése és a rajtuk folyó forgalom hatékony, zavartalan közlekedése, legyen az közúthálózat, vasúthálózat, légi folyosó, elektromos vezeték vagy üvegszálas kábel. A forgalom növekedése és a megbízhatóságra, rendelkezésre állásra vonatkozó kényszer miatt fontos kutatni, milyen megoldásokkal biztosíthatjuk a helyes működést.

Az emberi civilizáció kezdetétől láthattuk, hogy ezek a hálózatok mekkora szerepet játszottak a globális politikai és katonai játszmákban. Mind ezek mellett azonban természeti hatásoknak is ki vannak téve.

A szakdolgozatomban egy számítógépes program kialakításán dolgoztam létező hálózatok gráffá alakítására, valamint gráfanalizáló és vizualizáló megoldáson. A script kimenete egy úgynevezett közös kockázatú link csoportokból (Shared Risk Link Group, SRLG) álló lista. Ez segíthet abban, hogy megállapítható legyen a hálózat fajlagos kockázata, stratégiailag jelentős útvonalai, bővítést igénylő szektorai, így akár ennek megfelelően igazítható a rajta folyó forgalom szervezése és irányítása.

A vizsgálandó gráfokat a hálózat képalapú síkábrázolásból állítom elő. Egy gráfban a csúcsok forgalmi leggyakrabban városokat, csomópontokat reprezentálnak. Az élek a forgalmi csomópontok között vezető útvonalakat jelképezik, a felhasznált hálózatok esetében ezek nagysebességű üvegszálas vezetékek. A mérések alapja a terület földmozgásainak történeti feljegyzéseit tartalmazó adathalmaz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.