Hálózati keretrendszer kiscsoportos játékokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Rajacsics Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatomban egy hálózati keretrendszer elméleti hátterével, valamint a .NET környezet nyújtotta megvalósítási lehetőségeivel foglalkozom azzal a céllal, hogy képessé tegyem kiscsoportos játékok menetének levezénylésére.

Ha többfelhasználós játékprogramokról beszélünk, manapság már elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön szóba az internethez való kapcsolódás és az azon keresztüli kommunikáció. Egy hálózati keretrendszer felelőssége az, hogy ennek a működésnek a részleteit elfedje és mással foglalkozhasson a fejlesztő. Az ilyen nehézségek megvalósítása azonban sok elméleti tudást igényel és értékes tanulságok vonhatók le belőle.

Ezen tudás megszerzésének jegyében megvizsgálom, milyen architektúrában épülhet fel kapcsolat a játékosok között (P2P, Kliens-Szerver), azok milyen hálózati protokollok alkalmazásával (TCP, UDP) és milyen formátumban (XML, JSON, BSON, Saját formátum) beszélhetnek egymással. Továbbá kitérek a titkosításra (RSA, AES) és a tömörítésre is (Deflate). Mivel .NET keretrendszerben valósítom meg a választott módszereket, a felhasználható könyvtárak és osztályok használatával az implementáció részleteit is bemutatom.

A működés igazolása érdekében egy egyszerű .NET MonoGame keretrendszerben kialakított játékba, valamint egy szerverprogramba integrálom az implementált hálózati modulokat, így lehetővé téve a hálózati kommunikációt kettő vagy több kliens között. Ezen programok megvalósítását is ismertetem, melynek része a moduljaim alkalmazása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.