Hálózati keretrendszer multiplayer játékokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Rajacsics Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomámban egy nagyon is aktuális témával fogok foglalkozni. A hálózati kommunikációt használó programok fejlesztése napjainkban egyre fontosabbá válik. A számítógépes játékok terén is ez a tendencia figyelhető meg. Manapság már szinte nincs is olyan játék, melynek ne lenne többszereplős játékmódja, sőt, egyre több játék csak online játszható. A játékok fejlesztését keretrendszerek készítésével és újrafelhasználásával lehet gyorsítani. Egy jó hálózati keretrendszer elkészítéséhez ismerni kell a hálózati kommunikációs protokollokat és számos további technológiát, melyek hozzáadásával kényelmesebben használhatóvá, jobbá tehetjük ezt a modult.

Először az alapvető hálózati kommunikációhoz szükséges technológiákat fogom bemutatni, kezdve négy sorosítási módszerrel (bináris, XML, JSON, Protocol Buffers). Ismertetem a főbb hálózati kommunikációhoz használt protokollokat: TCP, UDP, HTTP, XML WS, WCF, melyek segítségével továbbítható a sorosított adat. Továbbá írok még titkosítási (3 DES, RSA, SHA-1) és tömörítési (GZIP) algoritmusokról, melyek hasznos plusz funkciók lehetnek egy hálózati keretrendszerben. Az ismertetett technológiák sebességét elméleti szinten összehasonlítom; a teljesítmény rendkívül fontos játékok esetében.

Az elméleti ismertető végén szó lesz pár, az interneten fellelhető hálózati keretrendszerről (pl: RakNetm APP WARP) és két játékról, játékmotorról (Battlefield 4/FrostBite 3.0, Crysis/CryEngine), ezek játékmenetet befolyásoló problémáiról.

Dolgozatom második felében az általam készített hálózati keretrendszert fogom bemutatni, mely a kommunikáció lebonyolításán túl további pluszszolgáltatásokat (sorosítás, titkosítás, publikus interfészek) is nyújt. Írok továbbá azokról a problémákról, melyekkel szembesültem a fejlesztés során.

A keretrendszerem teljesítményét többféle beállítással is lemértem (különböző méretű adatcsomagok, különböző plusz szolgáltatások), az eredményeket részletesen ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.