Hálózatkezelő függvénykönyvtár készítése PowerShellhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Hajlamosak vagyunk a parancssorokra mint elavult és kényelmetlen rendszerekre gondolni, rendszerfelügyeleti feladatok esetén azonban, ahol kulcsfontosságú az automatizálhatóság és a tömeges végrehajtás lehetősége, a grafikus felületek szóba sem jöhetnek.

Igaz, a hatékonyság néha a kényelem rovására ment: a ma elterjedt parancssoros eszközök jellemzően karakterlánc alapúak, ezért kimenetük feldolgozása nehézkes. Ezen volt hivatott változtatni a PowerShell szkriptkörnyezet, amely a .NET keretrendszerre épülve teljesen objektumorientált feldolgozást tesz lehetővé megőrizve a szkriptnyelvek tömörségét és hatékonyságát. PowerShell alatt már nem külső programok meghívásával kell dolgoznunk, a parancsok a környezet részei, a kiegészíthetőség révén pedig saját parancsaink is hozzáadhatók a rendszerhez.

A szakdolgozat célja olyan PowerShell függvénykönyvtár tervezése és megvalósítása, melyek felválthatják az eddig használt parancssoros eszközöket és rendelkeznek a PowerShell előnyeivel a lekérdezett információ kézi szűrésének egyszerűsödésétől a parancsok „csövezhetőségén” (pipelining) át a felhasználóbarát súgóig. A legújabb Windows rendszereken már ugyan kapott helyet kiterjedt hálózatkezelési funkcionalitás, de a régebbi verziók elterjedtségét tekintve indokolttá válik egy ilyen kiegészítő modul elkészítése.

Az Irodalomkutatás fejezetben bemutatom a jelenleg elterjedt hálózatkezelő parancssoros eszközöket, illetve a PowerShell alapvető működését és kiegészítési lehetőségeit. A Tervezés részben az elkészítendő modul adatmodelljéről és az általa kiváltott jelenlegi eszközöktől való különbségekről lesz szó. Az architektúra alapvetően két rétegre osztható, egy a felhasználói interfészt (parancsok, paraméterek) megvalósítóra és egy a funkciókat tartalmazó modellre. Ezek működését az Implementálás fejezetben mutatom be részletesen. A Tesztelés során pedig a kész modul működését ellenőrzöm, és hasonlítom össze a korábbi parancssoros hálózatkezelő eszközökkel. Az elkészült kiegészítő használatához a függelékben található útmutató nyújt segítséget.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.