Hálózatméretezés cellás mobil rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Knapp Ádám
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A celluláris hálózatok működésével és felépítésével egyetemi tanulmányaim során ismerkedhettem meg igazán, ám mindig is érdekeltek ezek a technológiák és a megvalósításuk. Szakdolgozatom fókuszában a negyedik generációs mobilhálózat tervezése áll, annak minden kihívásával és buktatójával. A Magyar Telekom Nyrt-nél végzett gyakornoki munkám során is ehhez a témához szorosan kapcsolódó feladatokat végzek, így első kézből ismerhettem meg a mobil szolgáltatók által használt módszereket is.

Az irodalomkutatási fázisban meglepő módon nem akadtam olyan cikkre vagy tanulmányra, ami a hálózattervezés problémáját teljes egészében, minden aspektusból megfelelő részletességgel körül járná. Egy ilyen összetett és a gyakorlatban is használható módszer kidolgozására az egyetlen lehetőség az elérhető szakirodalmak számunkra lényeges és megfelelően pontos részeinek kiválogatása, majd ezen tudás összevetése – kombinálása a szolgáltatónál elérhető információkkal. A 3. fejezetben a teljesség igénye nélkül mutatom be a felhasznált és jövőben felhasználható szakirodalmat, ám ezeknél a teljes irodalomkutatás jóval szélesebb körű volt.

A feladatom tehát egy olyan keretrendszer létrehozása volt MATLAB-ban, mellyel szimulálhatunk egy adott területet, azon valamilyen eloszlás szerint elhelyezkedő felhasználókat, modellezhetjük a rádiós körülmények változását, megadhatunk egy minőségi követelményt, amit biztosítani kell minden felhasználónak és minden feltételnek (kényszernek) eleget tesz. Végül a keretrendszer előállít egy lehetséges bázisállomás-elrendezést. A modell alapját a 3.1-es fejezetben ismertetett tanulmány adta.

A fejlesztés jelenlegi szakaszában a program képes az előző bekezdésben leírt követelmények mellett szimulációk futtatására. A fejlesztése azonban nem áll meg, hiszen a fő cél egy, a gyakorlatban is aktívan használható környezet kialakítása. Gyakornokként végzett tevékenységeim legnagyobb részét ennek a rendszernek a finomítása és továbbfejlesztése adja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.