Hálózatmonitorozás big data alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban rohamosan emelkedik a mobilelőfizetések száma. Az okostelefonok elterjedésével a felhasználók hálózattal szemben támasztott igényei is átalakultak. Korábban csupán a széles körű lefedettség és jó hangminőség volt az elvárás, ezzel szemben manapság az egyre nagyobb sebességű adatátvitel és az egyre több hálózatba kapcsolt eszköz fele haladnak a fejlesztések. Egy ilyen jellegű friss, de már alkalmazásban lévő technológia az LTE, mely magasabb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, de a felépítése miatt hanghívásokra csupán hálózati átalakítások után képes. Sok országban már folynak a telepítések, ám újdonságának köszönhetően tesztelésre szorul. Egy élő hálózat nagy mennyiségű adatot generál, így a hagyományos monitorozó szoftverekkel való hibakeresés túlságosan hosszú időbe telik.

Jelen dolgozat témája egy hálózatanalizáló alkalmazás meglévő elemének hatékonyabbá tétele, helyettesítése. A korábbi komponens működése, skálázódása és alapvető feldolgozási sebessége miatt nem képes az online, közvetlenül hálózatra kötött működésre, így egy új megközelítéssel kellett a problémához állni, ez pedig a Big Data adatfeldolgozás.

A szakdolgozatomban felépítem a szükséges hálózati ismereteket a komponens megvalósításához, megvizsgálom milyen Big Data keretrendszerek állnak rendelkezésre és melyik lenne a legalkalmasabb a feladatra, továbbá egy prototípus segítségével méréseket is végzek a komponens képességeiről és skálázódásáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.