Hálózatról működő ólom akkumulátor töltő fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Futó András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomamunkám célja a személygépjárművekben található ólomsavas akkumulátorokhoz való töltő megtervezése, megépítése, programozása és élesztése volt. A töltő egyfázisú 230V-os hálózatból nyeri az energiát. Az így felvett energiát a 12V-os rendszerekben használt akkumulátorok töltésére alkalmas feszültségszinten továbbítja az akkumulátor felé.

A bevezetőt követően bemutatom az ólomsavas akkumulátorokat. Ismertetem a működési elvüket, felépítésüket, azok előnyeivel és hátrányaival együtt.

A második fejezetben a töltő fizikai felépítését írom le. A specifikációt követően megvizsgálom, hogy egy hálózatbarát tápegységgel szemben milyen elvárások vannak. Ezt követően megterveztem egy aktív PFC (Power Factor Corrector - teljesítménytényező javító) kapcsolást, valamint méreteztem a kapcsolásban található passzív és aktív elemeket. Ezután a galvanikusan leválasztott DC-DC átalakítót méreteztem, annak minden elemével együtt. Részletesen ismertettem a vezérlést végző áramkört, valamint minden egyéb ehhez köthető rész méretezését. A főkör bemutatása után a rendszerben található mikrokontrollert mutatom be, szemléltetem annak feladatait, valamint egyéb, a működés szempontjából fontos eszközöket prezentálok. Ezek közé tartoznak a segédtápok, a kijelző és a ventilátorok.

A harmadik fejezetben a kontrolleren futó szoftverkomponensek felépítését és funkciójukat részletezem. Ismertetem az alkalmazás szempontjából releváns perifériák konfigurálását, valamint a kontrollerre jellemző speciális tulajdonságokat is.

A negyedik fejezet az élesztés során tapasztaltakat tartalmazza, a fontosabb részegységekre korlátozódva. A kisfeszültségű rész felélesztését követően a PFC és a főkör élesztését részleteztem.

Az utolsó fejezetben a diplomamunkám során szerzett tapasztalatokat foglaltam össze, továbbá fejlesztési lehetőségeket vázoltam fel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.