Hálózatvirtualizációs megoldások vizsgálata adatközpontokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az adatközpontok jelentősége napjainkban egyre inkább fokozódik, hiszen az adatok központosított és biztonságos tárolása üzleti szempontból elengedhetetlen. Az IT trendek a felhőszámítás felé tolódnak. Ezek az igények innovatív megközelítést igényelnek, melyekre a vezető gyártók virtualizációs megoldásokat fejlesztettek ki.

Virtuális környezetben könnyen alakíthatunk ki adatközpontokat - akár többrétegű virtualizált architektúrán is, azonban a hálózati topológia és a forgalommenedzsment kialakítása gondos tervezést igényel. Dolgozatom célja a VMware környeztben elérhető hálózati megoldások vizsgálata volt.

Az integrált hálózati megoldások nem engednek meg széleskörű minőségi finomhangolást, azonban különböző gyártók megoldásainak integrációjával rugalmasan kezelhetjük a QoS beállításokat és a feladatkörök jól elkülöníthetőek adminisztráció szempontjából. A VMware - az egyik legnagyobb gyártó - vSphere architektúráján alapuló megoldást implementáltam, kiegészítve a Cisco Nexus 1000V virtuális switch integrálásával.

A kiválasztott minőségi paraméterek mérése során tanulmányoztam a rendszer átbocsátó képességét különböző szcenáriókban és a rendszer működését dedikált hálózatmonitorozó alkalmazással kísértem figyelemmel.

Dolgozatom hasznos információkat tartalmazhat olyan hálózati szakemberek vagy rendszeradminisztrátorok számára, akik szeretnék megismerni a VMware virtuális infrastruktúra felépítését, és egy jól áttekinthető rendszer segítségével át szeretnék tekinteni a virtuális hálózati eszközök integrációjának lehetőségeit, konfigurációját illetve a rendszerek teljesítőképességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.