Hammond orgona-szintetizátor megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Rucz Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A Hammond-orgona a sípos orgonák hangjának szintézise céljából létrehozott billentyűs hangszer, amely a feltalálójától nem várt, egyedülálló hangzásának köszönhetően népszerű hangszerré vált a ’60-as évektől kezdődően. Jelenléte a mai napig fellelhető a legkülönbözőbb zenei stílusokban. Az elektromechanikus hangszer hangkeltésének alapját mágneses hangszedők, és speciális fogazattal kialakított fém kerekek, úgynevezett hangkerekek szolgáltatják. A hangszedők közelében forgó hangkerekek különböző frekvenciájú szinusz hullámokat generálnak, amellyel a megszólaló hang egy-egy harmonikusát hozzák létre. A Hammond-orgona részét képezi a Leslie-hangszórónak nevezett forgó hangszóróegység is, amely szintén a jellegzetes hangzásért felelős.

A Hammond-orgona egyik jelentős hátránya, hogy mérete és tömege körülményessé teszi a hangszer használatát. A probléma megoldására a hangszintézis fejlődése és a digitális szintetizátorok megjelenése adott lehetőséget, ám az eredeti Hammond-orgona hangzás reprodukálása nehéz feladatnak bizonyult, melyet főként a forgó hangszóró által keltett hatások modellezése tesz bonyolulttá. Ennek oka, hogy a mozgó hangszóró többféleképpen modulálja a lesugárzott hangot, tekintve például a Doppler-effektusból származó frekvenciamodulációt.

A dolgozatomban bemutatom egy VST (Virtual Studio Technology) környezetben fejlesztett valós időben futtatható és vezérelhető virtuális Hammond-orgona szintetizátor megvalósítását. Ez magában foglalja a Hammond-orgona és a Leslie-hangszóró működésének leírását, a hangszer és a forgó hangszóró modellezését, és az ezekre alapozott VST plugin fejlesztésének lépéseit. A dolgozat meghatározó részét teszi ki a forgó hangszóró modellezése, ezen belül is az akusztikai végeselem módszer segítségével létrehozott szimuláció bemutatása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.