Hangadatbázis hangterápiák és diagnosztikai eljárások támogatásához

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai világban a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre több új lehetőség nyílik meg előttünk minden területen, így például az egészségügyben is. Mára már képesek vagyunk bizonyos betegségek jelenlétének megállapítására pusztán abból, hogy egy ember felolvas néhány mondatot, ezt felvesszük, majd számítógéppel kielemeztetjük. Ezeknek az eszközöknek a fejlesztéséhez azonban nagy mennyiségű tanító minta szükséges, amelyek beszerzése sajnos nem egyszerű feladat.

Ezért a szakdolgozatomként létrejött projekt célja az volt, hogy egy olyan weben keresztül elérhető rendszert alkossunk, amely elérhető orvosok, betegek és kutatók számára is egy win-win szituációt teremtve. Mivel így a beteget az orvos akár távolról is kezelheti, a kutató pedig hozzá juthat olyan hangfájlokhoz, amelyek segítik a munkáját. Természetesen mivel érzékeny adatokat kell kezelni egy ilyen rendszer esetén, ezért a tervezés és megvalósítás során az egyik fő szempont az volt, hogy a három szerepkör tagjai közül senki se férhessen hozzá olyan információhoz, amely nem lenne etikus.

Emellett fontos szempont volt még a megvalósításnál, hogy jelenleg modern technológiákra építkezzünk, így esett a választás a manapság divatba jövő MEANStack elemeire. Így a projekt valóban minden elemében új technológiákra épül, ami bizonyos szempontból nyilvánvalóan kihívást jelent, más szempontból viszont egyszerűsíti a fejlesztés menetét annak köszönhetően, hogy a framework-ök (keretrendszerek) és maga az adatbázis is a jelen kor igényeihez igazodik, nem kötődnek semmilyen régmúlt technológiához vagy konvencióhoz.

Így az első fejezetben bemutatom a rendszerrel szemben támasztott kritériumokat és ezek létjogosultságát, majd a második fejezetben azt, hogy a fent említett új technológiák pontosan mit is takarnak. Majd a harmadik fejezetben megismerhetjük a tervezés menetét, a negyedik és ötödik fejezetben, pedig azt, hogy hogyan is történt a megvalósítás és milyen eredménnyel zárult. A szakdolgozat végén pedig még kitérek a jövőbeni lehetőségre is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.