Hangfrekvenciás szűrőkészlet tervezése és megvalósítása egy TMS320C5515 eZdsp Kit segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mihajlik Péter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A digitális hangfeldolgozás a mai hangtechnika egyik legmeghatározóbb eszköze, mely nagymértékben megkönnyítette és felgyorsította a stúdiótechnika fejlődését. Annak ellenére, hogy a hangszínszabályozás nem a digitális hangfeldolgozás következménye, mára talán ez az egyik legelterjedtebb hangfeldolgozási módszer. A hangszínszabályozás eszköze az equalizer, amelynek célja a zenei hangzás javítása, vagy kreatív módosítása, a hang frekvenciaszintjeinek erősítése és csillapítása által.

A dolgozat motivációja két részre bontható, melyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az elsődleges cél a digitális jelfeldolgozás hangtechnikában alkalmazott eszközeinek részletes tanulmányozása és bemutatása, valamint az ezen az elméleten alapuló hangszínszabályozók, equalizerek megismerése. Az elméleti tudás gyakorlatba való ültetése, tehát egy digitális equalizer megtervezése, megvalósítása és analizálása az indíttatás másik összetevője. Dolgozatom e mellett bemutatja a TMS320C5515 eZdsp USB Stick felépítést és a fejlesztett szoftver tervezési lépéseit és főbb elemeit.

Az általam fejlesztett szoftver nem egy innovációs megvalósítás, sokkal inkább egy létező technológia részletes megismerése és rendszer szintű újratervezése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.