Hangfrekvenciás vezérelt fogyasztói csoportok teljesítményének meghatározása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

Mint mindent, az energetikát is erősen befolyásolják a gazdasági tényezők, és mint minden iparágnak, az energetikának is célja, hogy a lehető leghatékonyabban használja ki és ossza el az erőforrásait. Ez a személet az 1970-es években erősödött meg és az óta is szem előtt tartják az energiapiaci szereplők. A most következő dolgozat is ennek a gondolkodásmódnak a szüleménye. Keressük a választ, miként tudjuk az energiatermelés és az energiafelhasználás – sokszor nagyon eltérő – igényeit közelíteni egymáshoz. Az energiatermelők és elosztók célja a minél kiszámíthatóbb és minél egyenletesebb fogyasztás, a másik oldalon azonban a fogyasztók részéről másik két fontos szempont jelenik meg: a megbízhatóság és rendelkezésre állás állandósága. Mindkét fél részéről egyértelmű háttér a gazdasági tényezők és a kényelem elsődleges kérdése.

A szakdolgozat célja, hogy megkeressük, milyen közös nevező merült fel az évek során; kiemelve ebből a fogyasztói befolyásolást, közelebbről megismerve annak működését mind elvi, mind technológiai szinten. A háttér megismerése után a magyarországi helyzetre fókuszálva, valós eseteket vizsgálva tekintem át a rendszer működését. Megvizsgálom, hogy milyen hatással van a rendszerterhelésre a fogyasztói befolyásolás lehetősége és egy tényleges transzformátor állomás egy kiválasztott leágazását elemezve megpróbálom megbecsülni, mekkora fogyasztói teljesítmény befolyásolásáról van szó.

A dolgozat végén ismertetem az észrevételeimet, a mérések és számolások eredményeit majd az ezekből levonható következtetéseket. Jelen dolgozat célja és terjedelme kevés egy átfogóbb vizsgálathoz, így lezárásként javaslatokat teszek a témában rejlő további lehetőségek tanulmányozására és annak a témán túlmutató hatásaira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.