Hangnyomásszint-mérő megvalósítása IoT eszközzel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Márki Ferenc
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb az igény a hangnyomásszint mérésére. A forgalom, építkezések nagy zajjal járnak, ezek káros élettani hatásai miatt szigorú előírások vannak a zajszintre, melyeknek betartását ellenőrzik. Másik alkalmazása a hangnyomásmérő eszközöknek a zenei rendezvényeken keltett hangnyomás mérése. Erre szintén léteznek előírások. Mivel különböző távolságokban más-más küszöbérték van megszabva, így ezt mérni egy könnyen felszerelhető, kis méretű eszközzel célszerű, amely az adatokat vezeték nélkül elküldi egy másik eszköznek.

Erre a célra a legalkalmasabbak az IoT, azaz az Internet of Things eszközök. Interneten keresztül kapcsolatban vannak egy szerverrel, vagy akár egymással is, a mért értékeket elküldik, illetve szükség esetén egy másik eszköztől érkező jel hatására be is tud avatkozni. Én Bosch XDK eszközét választottam. Több szenzorral, többek között mikrofonnal rendelkezik, illetve vezeték nélküli interfészekkel.

A munkám során a következő folyamatot valósítom meg. A mikrofon a hangnyomással arányos feszültségértéket ad ki, ezt mintavételezem a mikrokontrollerrel, majd a mintákat feldolgozva egy szokványosan dB-ben mért hangnyomásértéket kapok. Ezt vezeték nélküli csatolón keresztül elküldöm egy másik eszköznek, mely megjeleníti azt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.