Hangoló megvalósítása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bank Balázs Lajos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban az okostelefonok teljesen életünk részévé váltak. Ezen eszközök megjelenése legalább akkora változást hozott világunkba, mint az első személyi számítógépek elterjedése az 1990-es években, és a trendet figyelve megállapíthatjuk, hogy telefonjaink egyre több szerepet vesznek át számítógépeinktől és egyéb eszközeinktől (GPS, játékkonzolok, kamerák stb.). Az alapvető telefonfunkciókon kívül rengeteg más területen is használjuk őket, mint például böngészésre, e-mailezésre, navigációra vagy multimédiás célokra. A technológia fejlődésével ezen funkciók is egyre használhatóbbak lettek, így ma már egyes készülékek profi fényképészek, videószerkesztők vagy akár zenészek eszközeivé váltak.

Dolgozatomban a zenei jelfeldolgozás, azon belül is a zenei hangolás területével foglalkoztam. Célom az volt, hogy fejlesszek egy hangoló szoftvert az egyik legnépszerűbb okostelefonos platformra, Androidra. Az alkalmazás két fő hangolófunkcióval rendelkezik. Az egyik egy kromatikus hangmagasság-felismerő megoldás, mellyel a készülék viszonylag nagy pontossággal tudja meghatározni a mikrofonba játszott hang frekvenciáját. A másik funkció egy polifonikus detektáló, mely kifejezetten gitárosok segítségét szolgálja.

Az alkalmazás megvalósításához, ismereteket gyűjtöttem a zenei jelek elméletével kapcsolatban. MATLAB felhasználásával megvizsgáltam napjaink legnépszerűbb idő- és frekvenciatartománybeli hangoló algoritmusait pontosság és gyorsaság tekintetében, majd az eredményeknek megfelelően kiválasztottam a két legalkalmasabbnak talált módszert a kromatikus illetve a polifonikus megoldásokhoz.

Emellett utána jártam, hogy mennyire alkalmas az Android platform alapvető zenei jelfeldolgozási feladatok ellátására.

Az alkalmazás fejlesztése után, funkcióit különböző hangszerek által keltett hangmintákkal teszteltem, továbbá összehasonlítást végeztem a jelenleg piacon lévő (Google Play-ben fellelhető) megoldásokkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.