Hangoskönyv olvasó alkalmazás Windows 8 platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az egyre gyorsuló életünkben az olyan alapvető tevékenységeink is, mint az olvasás jelentős átalakulásokon esnek át. Az egyik legjelentősebb változás, ami a hagyományos könyveket érinti a hangoskönyvek megjelenése, amely alapvetően nem új keletű jelenség, de a különféle technikai újítások valamint a különféle elektronikai eszközök robbanásszerű elterjedése új lehetőségeket nyújt ezen a területen is.

Ilyen jelentős technikai újítás például Microsoft Windows 8 illetve az abban megjelenő Store stílusú alkalmazások jelentős paradigmaváltása, amely leginkább a felhasználó-orientáltságot helyezte előtérbe. Ennek megfelelően a szakdolgozatom alapvető célja egy hangoskönyv-olvasó Store alkalmazás elkészítése csapatban elvégzett projektmunka keretében.

Az alkalmazás megvalósítása során kulcsfontosságú volt a Store alkalmazásokra érvényes tervezési elveknek megfelelően a felhasználó-barát megjelenés és egyszerű kezelhetőség biztosítása valamint a különféle érintőképernyős sok esetben mobil eszközökkel való kompatibilitás. Az Audiobook Player névre keresztelt Store alkalmazást egy saját kiszolgáló infrastruktúra látja el különféle adatokkal illetve természetesen hangoskönyvekkel kliens-szerver architektúrában.

Különösen bonyolult problémának bizonyult egyrészről a hangoskönyvek rengeteg tulajdonságának a megfelelő – frissítéseket támogató – struktúrában való tárolása másrészt az a tény, hogy a hangoskönyvek eltérő szabadon felhasználható forrásokból származnak így ezeket a forrásokat egységesíteni kell. A szakdolgozat során a fent említett architektúra megvalósítása mellett szükséges volt rengeteg új technológia megismerése és alkalmazása az egyes komponensek elkészítésekor.

A felhasználó számára elérhető hangoskönyvek adatainak tárolására szerver oldalon Microsoft SQL Server szolgál míg kliens oldalon SQLite adatbázis. A kliens Store stílusú alkalmazás a Windows Runtime API feletti .NET keretrendszer 4.5-ös verziójára épül felhasználói felülete pedig a Windows Presentation Foundation segítségével valósul meg. Végül az architektúra egyes elemei között történő esetenként igen összetett kommunikáció és adatáramlás zavartalan működése pedig a Windows Communication Foundation alkalmazásával biztosított.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.