Hangoskönyvolvasó alkalmazás Windows Phone platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatikai technológiák rohamos fejlődése által egyre inkább háttérbe szorulnak olyan tevékenységeink, mint a hagyományos, papír alapú könyvek olvasása. Számos alternatíva kínálkozik a felhasználóknak arra, hogy az olvasást bizonyos számítógépes eszközökön végezzék. Ennek ellenére felmerül az igény, hogy ennél is kényelmesebb megoldást válasszanak: hangoskönyvek hallgatását. A kényelmi szemponton túl kisegítő lehetőséget is nyújtanak, továbbá tanulási lehetőséget. Maguk a hangoskönyvek nem számítanak újdonságnak, viszont ezeknek a különböző eszközökön való hallgatása új alternatívákat ad a felhasználók számára, ezzel együtt új kihívásokat tár a szoftverfejlesztők elé.

A diplomatervezés keretein belül elkészített hangoskönyvolvasó alkalmazás a Windows Phone 8 platformot célozza meg, s több szempontból igyekszik túlmutatni a piacon már fellelhető hasonló alkalmazásokon. A mobileszközre készített kliensalkalmazás a tanszék saját szolgáltatását veszi igénybe, mely különböző ingyenes forrásokból gyűjti össze a hangoskönyveket és egységes formára hozva kínálja azokat felhasználásra. A kliensalkalmazás feladata, hogy a Windows Phone 8 platform sajátosságait kihasználva jó felhasználói élményt nyújtva tegye közzé a hangoskönyveket. Ennek érdekében az alkalmazás betartja a Microsoft által meghatározott modern alkalmazástervezési elveket, melyek egyaránt kiterjednek az alkalmazás kezelésére és a megjelenésére. A hangsúly azonos mértékben van a felhasználók igényeihez alkalmazkodó funkciókon és az intuitív használaton. Szem előtt tartva azt, hogy a későbbiekben egyszerűen bővíthető módon egyre több funkciót tudjon nyújtani.

A dolgozat sorra veszi és bemutatja a felhasznált technológiákat, mint a WCF, SQLite valamint maga a Windows Phone platform. Részletes áttekintést ad a kliensalkalmazás architektúrájáról, a megvalósítás részleteiről, a fejlesztés során tapasztalt kihívásokról valamint a problémák megoldásáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.