Hangszínszabályozás elosztott intelligens rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Kertész Zsolt László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban, az elektronikai eszközök rohamos fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb vevői igények jelennek meg az élet bármely szférájában. Növekvő minőségi követelmények így a zeneiparban is jelentkeznek, mindemellett a fejlesztők és gyártók a minél felhasználóbarátabb, bárki által kezelhető konstrukciókra törekednek: Ilyen alapelvek határozták meg az automatikus hangszínszabályozás más néven autoEQ eljárás kifejlesztését is. Ez a módszer – mely manapság nem csak kizárólag nagyobb alkalmazásban, de a privát, ügyfél szektorban is kezd megjelenni – bárki számára lehetővé teszi komoly hangosítási rendszerek egyszerű beállítását jelentősebb háttérismeretek, szakmai előképzettség megléte nélkül. Mivel ily módon ez a komplex döntéshozatal a felhasználó irányítása alól egy algoritmus szervezésű struktúrába helyeződik át előadódhat, hogy az ügyfél igényeit nem sikerül maradéktalanul kielégíteni, melynek legnyomósabb oka a csekély számú szenzor alkalmazása.

E probléma orvoslását tűztem ki feladatomnak, melyre a legjobb megoldást egy elosztott, vezeték nélküli rendszer felett megvalósított hangszínszabályozás jelentené: Előnye, hogy szenzorkészlete tetszőlegesen bővíthető ezáltal kiküszöbölve a korábbi konstrukció hiányosságait.

Jelen dokumentumban a megfelelő háttérismeret, szakirodalom közlése után kitérnék a probléma létjogosultságát bizonyító mérés, valamint a fejlesztés jelenlegi stádiumának ismertetésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.