Hangszintézer FPGA megvalósíthatóságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Habár a fizikai modell alapú hangszintézis még nem terjedt el széleskörűen, az egyes hangszerek viselkedéséről egyre pontosabb képet kaphatunk. A hagyományos technikák előre felvett minták módosításából alkották meg a lejátszott hangokat, ennek megfelelően elrejtették a hang keletkezésének menetét, a belső paramétereknek így nem is volt értelme egy zenész számára. A fizikai modellezésnél a belső felépítésre figyelünk, így a paramétereknek közvetlenebb megfelelője lesz a valóságban, mint például a húr hossza vagy a kalapács tömege.

A szakdolgozat célja, hogy megvizsgáljam egy viszonylag újabb megközelítés, a rezonátoros struktúra megvalósíthatóságát FPGA áramkörön. Ezek a rendszerek tipikusan DSP (digitális jelfeldolgozó processzor) architektúrákon kerülnek piacra, a pipeline és párhuzamosított működés azonban létjogosultságot ad az FPGA eszközöknek ezen a területen, újabb típusok már tartalmaznak DSP blokkot is.

A szakdolgozat első felében ismertetem a zongora felépítését és a hangszintézis lehetőségeit, beleértve a fizikai alapú waveguide és rezonátoros modellt is. A szakdolgozat második részében bemutatom a választott rezonátoros rendszer referencia implementációját MATLAB környezetben, illetve az FPGA eszközre tervezett hardvert.

Végül pedig ismertetem az elért eredményeket és a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.