Hangszintézer megvalósítása SoPC rendszeren

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szakdolgozatom célja egy hangszintetizátor megvalósítása SoPC rendszeren. A rendszer két fő egységből áll, egy HDL nyelven implementált digitális hangszintézerből, és egy azt vezérlő, MicroBlaze lágy processzor magból. Ezen dolgozat az utóbbi összetevő tervezését és működését mutatja be, illetve annak elméleti hátterét.

A rendszer működésének megértéséhez bemutatásra kerülnek különböző hangszintézis eljárások, köztük a hullámtábla szintézist, amit ezen rendszer is használ. E-mellet a hullámtábla szintézishez elengedhetetlen hangminta fájlok is bemutatásra kerülnek. Ilyen hangminta fájlból több szabvány is létezik, én a Gravis PAT fájl formátumát használtam, és így az is kerül majd bemutatásra. Ezen kívül egy hosszabb szekciót szentelek még a MIDI fájlok megismertetésére is, ami a már említett hangminta fájlok alkalmazásával hoz létre komplexebb hangokat és zenét.

A rendszer egyetlen fejlesztői kártyán lesz megvalósítva, mely egy SoPC. Ezen technológia is bemutatásra kerül, külön kitérve az általam használt kártya technológiájára és szabványaira, illetve az ezen implementált rendszer pontos összetevőinek ismertetésére

A fejlesztés menetének bemutatását a PAT fájlok feldolgozásával kezdem. Itt a feldolgozást egy C programmal végeztem, és ezen kód működése lesz itt a fő téma.

Ezt követően a MIDI fájlok feldolgozása a kerül ismertetésre. Itt is lényegében a programkód működése lesz a fő téma, illetve a két rendszer közti kommunikáció bemutatása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.