Hangszorók nemlineáris viselkedésének modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bank Balázs Lajos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Mindennapi életünk szinte minden percében a közelében vagyunk legalább egy hangszórónak. Legyen az a mobiltelefonunkban lévő kicsiny, vagy a gitárerősítőnkben lévő nagyteljesítményű hangszóró. Tapasztalataink alapján tudjuk, hogy a hangszórók hangvisszaadása olykor nem tökéletes. Ez főleg a hangszóró méretével és a rá adott teljesítménnyel függ össze. A dolgozat célja, hogy megismertesse az Olvasót a hangszórók viselkedésével, majd az identifikáció segítségével olyan módszert adjon a kezébe, hogy virtuálisan modellezhesse azokat.

Identifikáció alatt a rendszerek valósághű modellezését értjük a dolgozatban, blokk struktúrájú modelleket felhasználva. Az ismert lineáris modellek mellett bemutatjuk az Olvasónak a nemlineáris rendszerek leírására is alkalmas modelleket. A blokkos rendszerek előnye, hogy ellenben a nemlineáris rendszereket leíró többi modellel, a lineáris és a nemlineáris részek egymástól teljesen elkülönítve kezelhetőek. A dolgozatban három módszert is bemutatok blokkok, a blokkos modellek identifikációjára, amiből kettőt felhasználunk egy bővíthető mérési rendszer kialakítására.

A dolgozat a digitális jelfeldolgozás területén túl az objektumorientált módon megvalósított mérési rendszerekkel történő programozás területét is érinti. Jelfeldolgozás terén ez nem megszokott eljárás, azonban megfigyelhető, hogy a beépített MATLAB függvények is kezdenek áttérni az objektumorientáltságra a 2014-es verzió óta. Objektumorientáltsággal nem feltétlenül lehet jobb alkalmazásokat készíteni, azonban jelentősen leegyszerűsíti a fejlesztést és a karbantartást, valamint - ami a legfontosabb - a későbbi bővítést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.