Hangtérszintézis kompatibilis hangdoboz megvalósítása és kompenzációja

OData támogatás
Konzulens:
Firtha Gergely
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az elmúlt évszázad törekvései, hogy a multimédiás felhasználói élményt tökélyre fejlesszék, nagy hatással volt az akusztikai rendszerek előrehaladására. A piacvezető, sokcsatornás hangrendszerek (Dolby Digital), alapvető működési elve, hogy a térhatást egy pontban érik el a csatornák egymáshoz viszonyított amplitúdójának és fáziskülönbségének vezérlésével. Ezzel szemben a Wave Field Synthesis (WFS), azaz a hangtérszintézis technológiája alkalmas egy tetszőleges hullámtér kiterjedt területen való rekonstruálására, nagyszámú hangszórósokaság alkalmazásával és megfelelő vezérlésével.

A szintézis szempontjából elengedhetetlen, hogy a hangszórók megfeleljenek előírt követelményeknek. Ezeket a dolgozat a hangtérszintézis elméleti alapjain és MATLAB szimulációkon keresztül ismerteti. Bemutatásra kerül egy WFS kompatibilis hangláda megtervezésének folyamata, valamint a megépítést követően, az akusztikai paramétereinek mérése és kompenzálása digitális jelfeldolgozás segítségével.

A hangtérszintézis kompatibilis eszköz sikeres létrehozása és ezen folyamat részletes bemutatása mellett, a dolgozat több probléma esetén ismertet alternatív megoldási lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.