Hangvezérlési technológia integrálása raktárirányítási rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A raktárirányítási rendszerek egyik elsődleges célkitűzése, hogy a raktárban végzett folyamatokat gyorsabbá és pontosabbá tegyék, ezzel csökkentve a költségeket. A hatékonyság növelésének egyik módja, ha javítunk a felhasználók és a rendszer közötti információ áramláson olyan technológiák használatával, mint a vonalkód olvasás vagy az RFID azonosítás.

Napjainkban az egyik feltörekvőbb technológia, amit bevonnak a logisztikai folyamatokba, a hangvezérelt eljárások területe. Ezek a módszerek legfőképp a rendelés összeállítás folyamatában tudnak kiemelkedően javítani a raktárosok teljesítményén köszönhetően annak, hogy a felhasználók a folyamat közben természetes módon tudnak kommunikálni a rendszerrel, így érvényesülni tud a „Hands-Free, Eyes-Free” elv, azaz a raktárosok mindkét keze szabad, és a kijelzőre sem kell figyelniük.

Jelen dolgozatban egy vonalkód olvasó technológiára épülő raktárirányítási rendszer illesztését mutatom be egy ipari környezetben használt hangvezérelt hardver-szoftver megoldással, majd áttekintem a rendelés kigyűjtési folyamat implementációját a megvalósított rendszer keretein belül.

A technológiai integráció egyik legfontosabb célja, hogy a kialakított rendszerben egy-egy raktári folyamat megvalósítása hasonló komplexitású feladat legyen, mint a meglévő raktárirányításban. A hangvezérelt folyamat implementációjakor pedig a beszédinformációs rendszerek specifikumait tartom szem előtt, hogy az eredetinél tényleg hatékonyabb megvalósítás születhessen.

A dolgozatban a rendszer tesztelése is kiemelt hangsúlyt kap, ennek részeként bemutatom a fejlesztés „melléktermékeként” létrejött emulátort, ami a hangvezérelt hardver helyettesítésére alkalmazható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.