Hangvezérlést támogató intelligens otthon automatizálási vezérlő fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Moldován István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A jövőben játszódó filmekben és sorozatokban gyakran láthatunk olyan intelligens otthonokat, melyek tulajdonosaik szóbeli kéréseit teljesítik, alkalmazkodnak az éppen aktuális külső és belső környezethez, valamint távolról is vezérelhetők. Egy ilyen otthon már a ma rendelkezésre álló technológiák és eszközök felhasználásával is megvalósítható, mivel rendelkezésünkre állnak mindenféle érzékelők, kapcsolók és egyéb elektronikus szerkezetek melyek segítségével egy számítógép információkat gyűjthet környezetéről illetve befolyásolhatja azt.

A problémát az jelenti, hogy bár a hardverek rendelkezésünkre állnak, sokféle eltérő, egymással inkompatibilis rendszer fejlődött ki, melyek együttműködése nehézkes lehet.

Ezért szükség lenne egy olyan központi számítógépre mely képes ezeket a különféle gyártóktól származó eszközöket vezérelni, valamint az egyes eszközök szerény intelligenciáját kiegészíteni.

A cél létrehozni olyan otthonokat melyek amellett, hogy kiszolgálják a lakójukat, a lehető legkevesebb energiát fogyasztják. Például ha tudja a rendszer, hogy nincs otthon senki akkor télen felesleges fűteni, nyáron meg hűteni egy bizonyos szint fölé, vagy alá, és így energia spórolható meg anélkül, hogy az ember komfortérzete csökkenne.

A dolgozatomban megvizsgálom milyen lehetőségek állnak rendelkezésre egy nyílt, könnyen bővíthető otthon automatizálási rendszer létrehozásához, illetve megtervezek egy ilyet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.