Harangvezérlés FPGA-val

OData támogatás
Konzulens:
Lazányi János Gyula
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az FPGA áramkörök fejlődésének köszönhetően, egyre olcsóbban lehet nagy komplexitású eszközökhöz hozzájutni. A felhasználásával tervezett eszköz rugalmas. Egyetlen chip elegendő nagyméretű rendszerek építésére a nagymennyiségű ki- és bemeneteknek köszönhetően.

Feladatom egy olyan moduláris vezérlőrendszer megalkotása, ami MIDI jeleket dolgoz fel, és ezek alapján a Szabados és társai Kft. szökőkutjait vagy harangjátékait vezéreli. A rendszernek rugalmasnak, könnyen kezelhetőnek és könnyen továbbfejleszthetőnek kell lennie anélkül, hogy az alap hardveren módosításokat kellene végezni.

Ennek megvalósítására tökéletesen megfelel az FPGA, ezért erre esett a választásom. Munkám során meghatároztam a rendszer felépítését, ami lényegében két logikai egységre osztható, vezérlő és bővítő modul.

Dolgozatom során végighaladok a vezérlő modul tervezési lépésein. Meghatározom a pontos specifikációt, majd ez alapján tárgyalom a kiválasztott alkatrészek és protokollok tulajdonságait. A bővítő modulnak az általános buszillesztő részét ismertetem, amire könnyedén lehet bármilyen kimeneti kártyát építeni.

Munkám során elkészítettem a vezérlő rendszer és a bővítő kártyák buszhoz való csatlakozásának kapcsolási rajzát, majd megterveztem a vezérlő egységet és egy 24 csatornás DA0-10V analóg bővítőkártyát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.