Hardver absztrakció alapú feladat-telepítés NFV rendszereken

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Holczer Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

2013 novemberében elindult a Unify EU projekt, amelynek célja széleskörű és rugalmas szolgáltatás-telepítés és működtetés elérése volt teljes hálózati- és szolgáltatás-virtualizáción keresztül. A Unify fő célkitűzése a virtualizációban és automatizálásban rejlő potenciál kiaknázása a teljes hálózati és felhő infrastruktúrában. A telekommunikációs szolgáltatóknak tipikusan nagy gondot jelent a rugalmasság, az általuk biztosított szolgáltatások elavultak, komplexitásuk és költségük egyre csak nő. Ezen problémákra kínál megoldást többek között a Software Defined Networking (SDN) és a Virtuális Hálózati Funkciók alkalmazása. A virtualizációban rejlő lehetőségek megfelelő kihasználásával automatizált, dinamikus szolgáltatás létrehozás és gazdag menedzsment funkciók valósíthatóak meg.

A Unify architektúra két kiemelten fontos komponensére referencia implementációt készítettem. A Unify Erőforrás Elosztó (Resource Orchestrator) feladata egy optimális erőforrás-allokáció előállítása hálózati funkciókra, a virtualizáció eszközeinek felhasználásával. Az Erőforrás Elosztó kéréseket fogad felhasználóktól, melyek hálózati funkciókat tartalmaznak, és ezen szolgáltatásoknak allokál erőforrásokat egy alsóbb réteg absztrakt, virtualizált nézetében. Az implementált Erőforrás Elosztó képes leképezni a hálózati funkciókat az alsó nézetre több, különböző algoritmus segítségével, melyek elsősorban az optimalizálni kívánt célfüggvényben különböznek. Ehhez kapcsolódóan mélyebben megvizsgáltam a LádaPakolás eldöntési problémát, hiszen az erőforrásallokációs problémát meg lehet fogalmazni ezen eldöntési probléma egy speciális eseteként.

Az architektúra egy másik szerves része a Kontroller Adapter (Controller Adapter). Diplomamunkámban bemutatok egy referencia implementációt egy x86 Kontroller Adapterre, amely egy Universal Node-on használható. A Unify architektúrában a Universal Node egy olyan számítási és hálózati képességekkel bíró eszköz, amely hálózati funkciók széles skáláját képes futtatni nagy teljesítménnyel. Az x86 Kontroller Adapter Intel x86 hardverrel felszerelt Universal Node-okra specializált modul. Az implementált Adapter felelőssége egy felsőbb Erőforrás Elosztótól hálózati funkciókra vonatkozó allokációk fogadása, és ezen allokációk szerint az egyes hálózati funkciók telepítése az infrastruktúra rétegben. A Kontroller Adapter integrálva lett az előzőleg bemutatott Erőforrás Elosztóval, és széleskörű hálózati funkciók telepítésére képes, mint például Docker konténerek, Qemu virtuális gépek, vagy software-switch alapon megvalósított hálózati funkciók.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.