Hardver biztonsági modul használata USA szabványokat követő V2X alkalmazásokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A diplomaterv elméleti részében bemutattam a V2X (Vehicle to Everything) kommunikációban használatos szabványokat. Ezen belül a hangsúlyt az USA-ban használatos szabványokra fektettem. Bemutattam a megbízható V2X kommunikáció elengedhetetlen részét képező elliptikus görbe alapú digitális aláírást és titkosítást. Ismertettem a V2X publikus kulcs kezelő rendszerét (PKI, Public Key Infrastructure) az SCMS (Security Credential Management System)-t, azaz a digitális aláíráshoz szükséges tanúsítványok kiosztásának módját. Bemutattam a tanúsítványok fajtáit. Leírtam a hardver biztonsági modul (Hardver Biztonsági Modul, HSM) működésének módját, kitértem alapvető funkcionalitásaira.

A diplomaterv gyakorlati részében ismertettem az általam implementált Security Manager alkalmazást. Ez egy asztali alkalmazás, ami lehetőséget nyújt arra, hogy TCP-n a V2X eszközhöz kapcsolódva különböző HSM-mel kapcsolatos (pl: aláírás, dekriptálás) műveleteket hajtassunk végre. Ezután demonstráltam a Security Manager helyes működését. Az alkalmazás helyes működését legjobban az példázza, hogy az általa nyújtott szolgáltatás bekerült a Commsignia szoftver rendszerébe, fel lett használva a termékben az OBU-k (On Board Unit) PKI-val történő biztonságos, titkos kommunikációjához.

A diplomaterv mérési részében lemértem a HSM alapvető műveleteinek időigényét. A mérés során végeztem terheléses vizsgálatot is. A terheléses (sok üzenet egyidejű küldése a fedélzeti egységnek) vizsgálat eredménye az elvárásoknak megfelelő volt; magas terhelés esetén sem nőtt meg jelentősen a hitelesített V2X kommunikácó ideje két eszköz között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.