Hardver közeli tesztszoftver készítése autóipari váltóvezérlőkhöz AUTOSAR használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A járműipari szoftverfejlesztés során gyakran problémát okoz a járművekben egyre növekvő számban megtalálható vezérlők fejlesztésének összehangolása. Ennek a problémának a forrása többek közt a nagyszámú vezérlők kommunikációjának megoldása, a több beszállítótól érkező szoftver integrálása, valamint a megrendelő szoftverének szimulálása a fejlesztés közben a beszállítói oldalon. Szerencsére mindhárom problémára találunk megoldást.

A különböző beszállítóktól érkező szoftverek integrációjának problémájára megoldás egy szabvány definiálása, amely használatával a szoftverek könnyen konfigurálhatóak, ezzel teret hódítva a kódgenerálás elterjedésének, valamint tetszés szerint lecserélhetőek, így biztosítva a nyílt piaci versenyt és az applikációk robosztusságát. Egy ilyen egyre elterjedtebb autóipari szabvány az AUTOSAR.

A megnövekedett vezérlők száma már a ’80-as években megoldásra késztette a fejlesztőket. Így fejlesztette ki a Robert Bosch a CAN kommunikációs hálózati protokollt, amely a ’90-es évektől napjainkig megtalálható minden gépjárműben.

A dolgozat a Robert Bosch Kft-nél készült, az automataváltó vezérlő fejlesztési részlegén. A Bosch beszállítói szerepben fejleszt szoftvert a tág értelemben értelmezett erőforrások menedzselésére. A fejlesztés során a megrendelő applikációs szoftvere a beszállító számára nem elérhető, az mégis szükséges a szoftver működéséhez, valamint teszteléséhez. Erre megoldásként egy tesztszoftvert készít a beszállító, ami a megrendelő szoftverét hivatott szimulálni.

Ebben a dokumentumban mindhárom témakör szerepet játszik. A dolgozat témája a tesztszoftver megrendelő és a beszállító közti CAN interfészének egy lehetséges AUTOSAR megvalósítása. Új tesztüzenetek definiálásának segítségével pedig végigkövethető a fejlesztés menete egy AUTOSAR-t alkalmazó és egy AUTOSAR nélküli projekt során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.