Hardveres entrópiaforrás tervezése és implementációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A véletlen számok elengedhetetlen részei a modern technológiának. Napjainkban világszerte egyre több és több adat közlekedik titkosítva, de a titkosítás csak annyira lehet erős, mint a véletlenszerű kulcs, amivel a titkosítás történt. Azonban a jó minőségű véletlenszerű számok generálása nem egy magától értetődő feladat, mivel nagy mennyiségű entrópiára van hozzá szükség.

Munkánk során egy olyan hardveres entrópiaforrás létrehozását tűztük ki célul, mely képes véletlenszám generátorok számára nagy mennyiségben jó minőségű entrópiát nyújtani. Megoldásunk a NIST ügynökség által közzétett SP800-90B javaslaton alapszik, mely ajánlásokat tesz és kritériumokat állít egy entrópia forrás felépítésével és működésével szemben annak érdekében, hogy az az ipari felhasználás során is biztonságos és megbízható legyen. Programunk úgy lett tervezve, hogy képes legyen több, akár különböző típusú zajforrás támogatására, azok kimeneteinek összefésülésére és kondicionálására majd a kapott adathalmaz minimum entrópia tartalmának megbecsülésére annak érdekében, hogy mindig az elvárt mennyiségű entrópiát tudjuk nyújtani az azt felhasználóknak.

E dolgozatban a hardveres entrópiaforrásunk létrehozásának folyamatát mutatjuk be. Először is megnézzük miért nehéz véletlen számokat létrehozni, majd áttekintjük az SP800-90B dokumentum által állított ajánlásokat és kritériumokat. Ez után vázoljuk, hogy a létrehozott architektúránk miben különbözik az eredeti ajánlástól, milyen összetevőkből áll és azoknak mik a feladatai. Ezt követően melyebbre hatóan belenézünk az implementációba. Megbeszéljük hogyan lettek megvalósítva az egyes alkotó elemek, hogyan értük el, hogy rendszerünk hibatűrő legyen, milyen jeleket használunk zajforrásként, valamint megnézzük rendszerünk áteresztő képességét is. Végül a véghezvitt optimalizációkról is szó lesz illetve arról, hogyan lehet egy adatközpontban felhasználni szoftverünket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.