Hardver-közeli szoftverkomponensek és folyamatmodell beágyazása krónikus hemodialízis-gép PIL szimulációs környezetébe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Jelen szakdolgozat témája egy fejlesztés alatt álló hemodialízis gép fizikai paramétereit szimuláló folyamatmodell létrehozása. A szimulátor létrehozásának célja, hogy megkönnyítse és gyorsítsa az eszköz szoftverének tesztelését. Ez a szimulátor a PIL azaz Processor-In-the-Loop környezetben valósul meg ami azt jelenti, hogy az eszköz szoftvere a cél hardveren fut, de az aktuátorok és szenzorok helyett a számítógépen futó szimulátorral kommunikál.

A feladatom egy MATLAB Simulink környezetben elkezdett folyamatmodell befejezése, finomhangolása és felkészítése az eszköz szoftverével való kommunikációra. A szimulátor PIL jellegéből adódóan a folyamatmodelljének elkészítése mellett meg kell oldani a szimulátor és a szoftver zökkenőmentes kommunikációját. Ezt úgy kell megoldani, hogy a szoftver ne érzékelje, hogy nem egy fizikai eszközzel kommunikál. Az ehhez szükséges változtatásokat is el kellett végeznem az eszköz vezérlő szoftverében.

A szakdolgozat során az elsődleges cél egy stabilan működő, a szoftver részére megfelelő határokon belüli értékeket adó folyamatmodell elkészítése és a vezérlő szoftverben az összes szükséges jel átirányítása.

A továbbiakban cél a fizikai paraméterek pontosabb szimulációja a szimulátor finomhangolásával. Ezen felül vannak olyan speciális funkciók egy hemodialízis gépen, melyek az áramlás-nyomás számításon felül biológiai paramétereket is monitoroznak, későbbi fejlesztések során ezek tesztelésére alkalmas szimulátor létrehozása a cél.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.