Hardware és szoftver platform kidolgozása ARM Cortex M magú vezérlőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az autóipari beágyazott rendszereknél nagy hangsúlyt fektetnek a tesztelésre. Erre azért van szükség, mert a hibás működésen akár emberéletek is múlhatnak. A tesztelés már a fejlesztési fázisban elkezdődik. A teszteléshez szükség van külső eszközökre, amikkel az autóban található többi egységet lehet szimulálni. A tesztekhez általában teszttornyokat alkalmaznak, amik rendelkeznek a szükséges interfészekkel a tesztek futtatásához. Egy torony több millió forintba kerül, és a használatához szaktudás szükséges. Legtöbbször elég egy teszthez az is, ha szimuláljuk az autó kommunikációs buszát, és a tesztelendő egységnek küldünk vezérlőjeleket. Például egy ablakemelő modul esetén, az ablakemelő kapcsolók jelét kell szimulálni. Ezt megtehetjük egy kis kézi eszköz segítségével, ami képes az autóban található kommunikációs buszt szimulálni, valamint rendelkezik beviteli interfésszel, például egy érintőfelülettel ellátott kijelzővel. Egy ilyen eszköz ára töredéke egy teszttorony árához képest.

A diplomamunka egy ilyen eszköz tervezési és létrehozási fázisait mutatja be. Az első két fejezetben a szükséges technológia alapokat mutatom be, milyen alkatrészek szükségesek egy ilyen eszközhöz. A többi fejezetben e technológiákat felhasználva részletezem a tervezési fázisokat, majd a kivitelezés és megvalósítás lépéseiről lesz szó bővebben.

Nem egy bizonyos feladatra készített eszközről van szó, hanem egy különböző kommunikációs buszokkal; be- és kiviteli interfészekkel rendelkező platformról. Ezek használatát a felhasználók specifikálják. Az eszközhöz elkészült egy szoftver architektúra is, amely lehetővé teszi a magas szintű szoftverfejlesztést az eszközre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.