Hardware in the loop rendszerek automatikus kalibrálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom keretében egy Hardware in the loop teszteket végző dSpace szimulációs torony csatornáihoz készítettem kalibráló berendezést, mely statikus és dinamikus paraméterek mérésére is alkalmas.

A dolgozatom első felében bemutatom a Robert Bosch Kft-nél végzett autóipari fejlesztések folyamatát, hangsúlyozva a tesztelés fázisát. Ismertetem a Hardware in the loop tesztelés fontosságát és folyamatát általánosan és a kormányszervó példáján is. A Robert Bosch Kft-nél e tesztekhez használt dSpace tornyok felépítését és szoftveres környezeteit is megismertem és használtam az osztályon számomra elérhető torony segítségével.

Az autóipari alkatrészek fejlesztése biztonságkritikus, viszont a beágyazott alkatrészek szimulációit végző teszttornyok ki-és bemenetein eltérések mérhetők. Foglalkozom a csatornák kalibrálási lehetőségeivel, és részletesen elemzem a ’HIL selftest’ megoldással szemben felállított elvárásokat, a rendszer előnyeit és hátrányait.

Bemutatom az általam létrehozott ’HIL selftest’ berendezés felépítését és működését, a szükséges alkatrészek (az átjáróként szolgáló mikrokontroller kártya és kiegészítő modulja, relékártyák és a mérést végző oszcilloszkóp) főbb tulajdonságait.

A szoftveres megvalósítás fejezetben a mikrokontrolleren futó program ismertetése után az oszcilloszkóp integrálásának lehetőségeit vizsgálom. Az oszcilloszkóp PC-s felületen történő vezérlését Visual C# környezetben végzem, majd az itt létrehozott függvényeket használom a teszttorony környezetében az oszcilloszkóp vezérlésére.

Végül a dSpace torony PWM kimenetén végzett teszten igazolom a berendezésem helyes működését, ismertetem a kapott eltéréseket és ábrával szemléltetem a csatornákon mutatkozó pontatlanságot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.