Harmóniaelemzés és hangmagasságkorrekció

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fiala Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Gyakran előfordul, hogy készített felvételeink emberi tökéletlenségből adódó pontatlanságait szeretnénk kijavítani. Ezen pontatlanságok egyik fajtája a „hamis hang”. Míg lehetőségünk van addig újra és újra rögzíteni az anyagot, amíg az elfogadható pontosságú nem lesz, utólagos jelfeldolgozással is elérhetjük a kívánt eredményt. Szakdolgozatomban specifikusan a többszólamú kórusfelvételeket, illetve ezek sajátos tulajdonságait hordozó szintetizált jeleket tekintem vizsgálatom tárgyának.

A gyakorlatban ritkán fordul elő az említett eljárás, ennek oka a bemeneti jellel szemben támasztott elvárások miatti korlátozott alkalmazási lehetőség. Az egyszólamú hangmagasság-korrekciós eljárások azonban elterjedtek, a könnyűzenében gyakran alkalmazzák őket. Általában az énekfelvételnél használják pontatlanságok javítására, illetve bizonyos könnyűzenei műfajokban célzottan a korrekciós eljárás mellékhatásainak előidézését szeretnék hallatni a felvételen, ez az eset sem ritka. A korrekció során használt hangmagasság-módosító algoritmusok önállóan is előfordulnak a gyakorlatban, főként hangkarakter módosítására használhatóak, ekkor azonban a hangmagasság-korrekcióval ellentétben egy állandó arányú módosítást végzünk a teljes jelen, míg korrekciós esetben mindig az éppen megszólaló hang függvénye, hogy milyen arányú módosítást fogunk elvégezni rajta.

Az eljárás célja a korrekció oly módú megvalósítása, hogy a tisztított kimeneti jel jellege ne változzon a bemeneti jelhez képest, természetessége megmaradjon, miközben zenei tekintetben véve tisztább hangot kapunk a bemenethez képest. Továbbá elvárás a rendszertől, hogy a tisztított kimeneti jel hossza azonos legyen a bemeneti jel hosszával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.