Háromdimenziós grafikus felhasználói felület kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság a számítógépek mindennapjaink részéve váltak, az emberek nap, mint nap kapcsolatba kerülnek valamilyen formában számítógépes rendszerekkel. Általában ezek a rendszerek kétdimenziós interfészeken keresztül kommunikálnak a felhasználóval, azonban több kutatás is folyik háromdimenziós kezelőfelületek kialakítására.

Jelen diplomamunkám során, megterveztem és implementáltam egy olyan háromdimenziós grafikus felületet, amely fájlok közti navigálást, és bizonyos alkalmazások futtatását teszi lehetővé. Az interfész megpróbálja kihasználni a harmadik dimenzió adta előnyöket, kényelmesebb böngészést tesz lehetővé az adatok között, mindamellett, hogy látványos, és élvezetes használatot biztosít. A rendszer úgy lett megalkotva, hogy bármilyen újonnan fejlesztett alkalmazás vagy modul illeszthető legyen hozzá. A látvány előállításához dupla projektoros, Infitec színszűrésen alapuló, passzív háromdimenziós megjelenítést alkalmaztam, amely manapság egy jó minőségű háromdimenziós képalkotási technológiának számít.

A felület hozzáillesztettem egy háromrétegű architektúra középső rétegéhez, amin keresztül gyakorlatilag bármilyen hagyományos, vagy alternatív beviteli eszközzel, vezérelni tudjuk a működését. A felület teszteléséhez egy olyan beviteli rendszert használtam, amely egy Microsoft Kinect segítségével figyeli a felhasználó kézmozdulatait, és ez alapján generálja a vezérlő utasításokat.

A dolgozatban az idevágó irodalmi áttekintést követően bemutatom a program struktúráját és részletezem az implementációs lépéseket. Ezután az irányító rendszerrel való kommunikáció részleteit taglalom. Végül a dolgozat zárásaként a tesztek és ezeknek az eredményi olvashatók.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.