Háromfázisú erőművi transzformátor szigetelési rendszerének ellenőrzése térszámítással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A transzformátor a villamosenergia-rendszer egyik legfontosabb láncszeme. Ezért tervezése nagyon nagy odafigyelést, pontos módszereket, nagy szakértelmet, összeszokott mérnöki gárdát igényel. Magyarországon egyedüliként a CG Electric Systems Hungary Zrt. Tervez és gyárt nagytranszformátorokat.

Szakdolgozatomban a feladatom egy ilyen nagytranszformátor aktív rész (tekercsrendszer, vasmag) tervezésének bemutatása, a szükséges alapvető számítások ismertetésével. Ehhez a megadott specifikációból kell kiindulni, amit a megrendelői igényeknek megfelelően alakítanak ki. Közben bemutatom a lehetséges tekercs- illetve vasmagtípusokat, így adva általános képet a tervezési lehetőségekről.

Ha a transzformátor tervei elkészültek és már a gyártás is befejeződött, akkor végzik a szigetelési rendszer vizsgálatát a különböző feszültségpróbákkal. Bemutatom az IEC szabvány szerinti, különböző szigetelés vizsgálatokat, melyek végrehajtását szintén a vevő írhatja elő. Vannak olyan vizsgálatok, melyeket vevői előírás nélkül is szabványszerűen végre kell hajtani.

A kritikus részeket a transzformátor szigetelésében már a tervezés során ellenőrizni kell. Ezt a mai technológiának köszönhetően könnyűszerrel megtehetjük számítógépes szoftverek segítségével. A szigetelést két kritikusnak vélt helyen ellenőriztem térszámítással. 3 szoftvert használtam fel a modellkészítéshez, a számításhoz, valamint a kiértékeléshez. Az első a kereskedelemben kapható CadKey nevű szerkesztő szoftver, amelyikkel a vizsgálandó modellt lehet elkészíteni, megrajzolni, valamint a térszámítás elvégzése után ezzel a szoftverrel lehet kijelölni a kritikus utakat. A második szoftver a Ganz Villamossági művek (CG Electric Systems Hungary Zrt. jogelődje) által fejlesztett DOS-os felületű, MA 138 szoftver. Ezzel végezhető a térszámítás. A harmadik szoftver az ugyancsak kereskedelemben kapható MathCad, mellyel a kapott eredményeket tudjuk kiértékelni és függvények formájában szemléletesen megadni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.