Háromfázisú hálózati transzformátor feszültségigénybevételeinek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss István
Villamos Energetika Tanszék

Ez a Diplomatervezés dolgozat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a CG Electric Systems Hungary Zrt. közös támogatásával született meg. A CG a Ganz gyár jogi utódja, ahol az első energiaátvitelre alkalmas transzformátorok készültek Déri Miksa, Bláthy Ottó Titusz és Zipernowsky Károly 1885-ös szabadalma után.

Az egyre növekvő energiaigény vezetett a transzformátor teljesítmények és átviteli feszültségek folyamatos növekedéséhez. A transzformátorok élettartamának ideális esetben meg kell közelítenie a 40 évet. A transzformátor szigetelési rendszerének ellen kell állni a légköri eredetű, pl. villámcsapás és a hálózat működéséből adódó túlfeszültségnek is. Ez is alátámasztja, hogy igen fontos szempont a szigetelés megfelelő tervezése majd próbákkal való ellenőrzése.

Feladataim között szerepelt a szakirodalom és a vevői specifikáció áttanulmányozása. Majd a választott transzformátor aktívrészének felépítése után a feszültség igénybevételek számítása és az eredmények kiértékelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.