Háromfázisú motor rotor pozíció szenzor nélküli vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Schön András Dr.
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomamunkám fő célja olyan mérési eljárások megismerése, amelynek segítségével megállapítható a háromfázisú motor rotor pozíciója speciális érzékelő használata nélkül. A megismert eljárások közül ki kellett választanom egyet, amely teljesíti a ThyssenKrupp Presta rendszerkövetelményét, tervezni egy tesztpanelt, amin méréseket hajtottam végre, hogy teljesen megismerjem a technológia lehetőségeit. Végül a megismert pozíció mérő módszert a cég által fejlesztett vezérlőegységbe és annak szoftver környezetébe kellett beillesztenem.

Munkámat az érzékelő nélküli rotor pozíció mérésére használt eljárások megismerésével kezdtem. Ennek során négy lehetséges technológiát vizsgáltam meg. Ezek a következők: felnyitott kör státor feszültség- vagy áram mérésén, motor által indukált feszültségen, Kálmán vagy Luenberger megfigyelőn, motor induktancia változásán alapuló becslők.

Az alapvető technikák megismerése után, egy tesztpanel elkészítése volt a feladatom. A fő szempontok közé tartozott, hogy a rotor szög értékét nem csak tág sebességhatárok között, de álló motor esetén is meg tudja határozni. Megvizsgálva a chipek által nyújtott lehetőségeket és az általuk felhasznált technológiát csak az ELMOS terméke, teljesíti a ThyssenKrupp Presta által támasztott követelményeket.

Végül a megismert szenzor nélküli rotor pozíció mérő technikák felhasználásával és a tesztpanel mikrokontrollere által használt módszer ismeretében, a következő feladatom a ThyssenKrupp Presta által fejlesztett hardver és szoftver környezetben megvalósítani egy a csillagponti feszültségen alapuló szögmérést, és lemérni annak pontosságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.