Hartmann-csöves mérőrendszer tervezése és alkalmazása demonstrációs feladatokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss István
Villamos Energetika Tanszék

A porrobbanás jelensége, egy hétköznapi ember számára lehet ismeretlen, de nem az a porokkal foglalkozó ipari technológiák üzemeltetőinek. A pusztító jelenség okainak megismerése folytonosan ad új feladatokat a szakemberek számára. A robbanásokat előidéző okok között gyakoriak a villamos kisülések, melyekkel kapcsolatosan a legfontosabb kérdés az: Melyik az a legnagyobb gyújtó energia, amely még nem robbantja be az egyébként robbanóképes porokat?

Ennek a minimális gyújtási energiának a meghatározására szolgál a Hartmann cső, amelyből egy példány tervezését és megépítését dolgozatomban bemutatom. A folyamatosan készülő, és a jövőben még tovább építendő és továbbfejlesztendő berendezés tervezése nyomon követhető a következő oldalakon. Munkámban ismertetem a mérőberendezés működését, paramétereit, az építés és a konstrukció problémáit, valamint igyekszem megfelelő műszaki megoldást is keresni az építés közben és a majdani fejlesztés során fellépő problémákra.

Dolgozatom első részében bemutatom a Hartmann csöves demonstrációs készülék központi egységének megtervezését és megépítését. Ezt követően meghatározom egy mérési célú berendezés fő egységeit, és az egyes egységek feladataival összhangban lévő műszaki megoldásokat. A mérőberendezés különböző mérési módszereihez kidolgozom a szükséges mérési programokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.