Használhatósági tesztelést segítő alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kis-Nagy Dániel Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság az embereket rengeteg digitális tartalom éri. A felhasználói élményt nagyban befolyásolja az, hogy az információ milyen formában jelenik meg előttük az alkalmazás felhasználói felületén.

Ugyanis nem elég az, hogy egy program működőképes, többek között fontos az is, hogy a felhasználók azt könnyen tudják használni, a felület magától értetődő legyen, ne kelljen több oldalas használati útmutatókat olvasni, a menük logikusan legyenek felépítve, ne percekig tartson megtalálni egy egyszerű funkciót, a hibaüzenetek egyértelműek legyenek. Véleményem szerint a fejlesztők, designerek többsége nem foglalkozik túlzottan ezekkel, a megrendelők által kért funkciók minél hamarabbi, lehetőleg határidő előtti implementálására törekednek, nem marad idő a felhasználói felület széleskörű, alapos áttekintésére.

Dolgozatomban azt vizsgálom, hogy miért is fontos ez a témakör, mire kell figyelni egy program külsejének tervezésekor, milyen lépésekből áll és milyen lehetőségek állnak már rendelkezésre a használhatóság tesztelésére. Ezután ismertetem, hogy milyen technológiák szükségesek egy ilyenfajta, tesztelést elvégző alkalmazás elkészítéséhez. Ezt követően bemutatom a tapasztalatokat felhasználva megírt programomat, ismertetem a fejlesztés során felmerült nehézségeket és a rájuk adott megoldásaimat. Végül összegzem a szakdolgozat által szerzett ismereteimet és felvázolom a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.